Egy családi ház, három szint, egy bonyolult fűtési rendszer és tíz évnyi kínlódás. László Andreáék Csömörön található családi házánál a család lassan már többet tud a kazánjáról, mint egy pályakezdő gázszerelő. Megosztották velünk tapasztalataikat, hogy azok, akik házépítés előtt állnak, vagy fontosnak tartják a fűtési rendszerük karbantartását, megtudhassák, mikre kell figyelni, hogy elkerüljenek egy hasonló költséges kínlódást.

Rendszeres kazánleállások

Az első problémák a fűtésrendszer kiépítése után hat hónappal kezdődtek, majd a következő öt évben körülbelül félévente leállt a kazán. Hiába lett állandó látogatójuk a kazángyártó cég szervízvezetője, a kazánleállás újra és újra megismétlődött. Egy idő után a radiátorgyártó is képbe került, sőt, a feltételezhetően a gyártás során a radiátorba került vas-oxid miatt pereskedésig fajult a dolog, a megoldáshoz azonban így sem jutottak közelebb. Végül már kéthavonta leállt a kazán, mikor is a tulajdonos az interneten böngészve találkozott a Fernox épületgépészeti fűtőberendezésekhez használható termékcsaládjával, és úgy döntött, felkeresi a cég képviseletét.

A megoldás: rendszertisztítás

Bár eredetileg csak alkatrészt szeretett volna vásárolni, egy olyan nyitott és segítőkész szakemberrel találkozott, aki nemcsak a szelep kiválasztásában, hanem a többi probléma megoldásában is segítséget nyújtott. A Fernox területi értékesítési vezetője személyesen vizsgálta meg a családi ház fűtőrendszerét, majd javasolt egy erre szakosodott szolgáltató céget, amely elvállalta a rendszer kitisztítását. A tisztítóanyag végül a tervezettnél több időt töltött a rendszerben, ugyanis a család időközben bővült, ez azonban csak hatékonyabbá tette a folyamatot. Fél évvel a tisztítóanyag hozzáadása után leeresztették és magas nyomású öblítőgéppel kitisztították a rendszert, majd pedig hozzáadták a Fernox F1 Inhibitor-t, amely egy rendkívül hatékony, hosszútávú védelmet biztosító korróziógátló. Mindezek után a problémákat mintha elfújták volna – tíz év kínlódás után immár tökéletesen működik a fűtésrendszer.

A problémák okai

De mi is vezetett ezekhez a szokatlanul súlyos problémákhoz? Megkérdeztük Andreát, hogy a mostani tapasztalataival mit javasolna a kazántulajdonosoknak. „A legfontosabb, hogy a vásárlók nem is tudják, hogy a gyártási eljárás miatt már az új radiátorok is tartalmaznak szennyeződést. Ezért az üzembe helyezés előtt át kell mosni őket vízzel, a tisztítási hatékonyság fokozható erre a célra kifejlesztett fűtésrendszeri tisztítószerekkel (pl Fernox Cleaner F3),  majd a rendszer védelmét biztosítsuk korrózió és vízkőkiválás gátló adalékkal (pl Fernox F1) mert ez nincs rajta a garancia papíron, vagy csak nagyon kicsi betűvel. Egy nagyobb fűtési rendszernél pedig hosszútávon milliós károkat okozhat a rendszerbe kiépítéskor bekerülő vagy időközben ott kialakuló szennyeződés, ahogy ezt mi a saját bőrükön megtapasztaltuk.” A radiátor mellett

a használati melegvíz tárolóban található csőkígyó is gyakran tartalmaz szennyeződéseket. Amikor pedig a „telepített”, tehát a beszerelt elemekből bekerülő szennyeződések mellett korrózióvédelem hiányában a rendszerben is kialakulnak szennyeződések, ilyen komoly, sok évig elhúzódó problémák alakulhatnak ki.

A tanulságok

Egy biztos, a fűtőrendszer meghibásodásai nemcsak sok kellemetlenséggel járnak, jelentős költségekbe is tudják verni a tulajdonost – érdemesebb előre . Ha pedig már kialakultak a problémák, érdemes olyan professzionális és segítőkész céghez fordulni, amely segít a problémák meghatározásában és megoldásában is.

Country