Egy új autó esetén kevesen felejtik el a garanciális karbantartások szükségességét, nem így a fűtési rendszer esetén. Csak akkor kapjuk fel a fejünket, ha egyszer csak nincs fűtés vagy melegvíz. Amikor pedig a javítás során a vártnál sokkal mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk, elgondolkodunk rajta, hogy megelőzhető lett-e volna a kár. Pástét Balázs gázszerelőt kérdeztünk a tapasztalatairól, illetve a karbantartás szükségességéről.

Felhasználói tudatosság … kialakulóban?

A szakember azzal kezdte, hogy Magyarországon, ahogy az számos más téma esetén sincsen másként, még kifejezetten gyerekcipőben jár a tudatosság és a megelőzés – csak akkor hívják a szerelőt, ha már baj van a fűtési rendszerrel. A probléma az, hogy autónkhoz hasonlóan a fűtési rendszer is igényelné a karbantartást. Ennek több oka is van:

A legnagyobb károkat és költségeket az okozza, ha a sok szennyeződés következtében cserélni kell a kazánt, vagy a fűtésrendszer egyéb elemeit, ez többszázezres, akár milliós tétel is lehet. Szerencsésebb esetben nem keletkezik komoly kár, és a probléma egy alapos átmosással elhárítható. Fontos még megjegyezni, hogy egy tiszta, szennyeződésmentes rendszerrel hatékonyabban lehet fűteni, így a gázszámla is jóval alacsonyabb lesz.

1-2 nap: akár egy évtizednyi jó működés jár cserébe

Pástét Balázs vezette Budai Gázkészülék Szerviz Kft. specialitása az egyéb karbantartási munkálatok mellett a fűtési rendszerek tisztítása, amely során a dugulásokat és lerakódásokat tisztítószer (Fernox Cleaner F3, Cleaner F5 Express), illetve egy speciális vízkeringető gép segítségével eltávolítják. A folyamat minimum 5-6 órát vesz igénybe, de akár egy napig is eltarthat, utána pedig a Protector F1 inhibitor kerül a rendszerbe, amely megelőzi a korróziót és a vízkövesedést. Soknak tűnik? Lássuk be, egy-két nap és évente egy két óra rászánt idő és akár évtizedekkel hosszabbíthatjuk meg fűtési rendszerünk, kazánunk élettartamát, a megtakarított kiadásokról már nem is beszélve.

Amennyiben még nincsen beépítve mágneses iszapleválasztó, hétköznapi nevén szűrő, javasolt beszerelni, ugyanis ezzel szintén hozzájárulhatunk rendszerünk élettartamának megnöveléséhez. Ennek beszerelése után a tulajdonos maga is el tudja végezni a szűrő tisztítását, amely évi egy-két alkalommal ajánlott is.

Összességében fontos hangsúlyozni, hogy fűtési rendszerünk ellenőriztetésével, karbantartásával nemcsak jelentős rezsiköltségeket takaríthatunk meg, hanem hosszú távon komoly javítási vagy alkatrész-csere költségektől is megkímélhetjük magunkat.

Country